Zielone dachy

DACHY ZIELONE DZIELĄ SIĘ NA 2 RODZAJE:

 

Dachy intensywne:

 

1 – poszycie roślinne
2 – warstwa wegetacyjna
3 – warstwa filtracyjna
4 – warstwa odsączająca i drenująca
5 – warstwa zabezpieczająca
6 – warstwa izolacyjna

 

Dachy intensywne swoim wyglądem przypominają tradycyjne ogrody. Zawdzięczają to większej swobodzie w doborze gatunków. Sprzyja temu bardziej rozbudowana warstwa wegetacyjna. Grubość podłoża, w którym rośliny rozwijają swoje korzenie sięga od 20 do 30 cm, a czasami przekracza nawet 40 cm. Pociąga to za sobą potrzebę zwiększenia nośności dachu, czyli określenie charakteru zazielenienia już na etapie projektu architektonicznego.

 

 

Dachy ekstensywne:

 

1 – poszycie roślinne
2 – warstwa wegetacyjna
3 – warstwa filtracyjna
4 – warstwa odsączająca i drenująca
5 – warstwa zabezpieczająca
6 – warstwa izolacyjna

 

Dachy ekstensywne charakteryzują się ograniczoną ilością warstw, co przyczynia się do niewielkich obciążeń stropu oraz zmniejsza konieczność konserwacji dachu. Budowane są ze świadomością nieznacznej, a nawet zerowej ingerencji człowieka w egzystencję zieleni. Zabiegi pielęgnacyjne konieczne są jedynie na początku wzrostu roślin. Warstwa podłoża ma grubość od 5 do 15 cm.  Utrudnieniem dla rozwoju tradycyjnych roślin jest skład warstwy wegetacyjnej, która w 70-80% składa się z części nieorganicznych bądź mineralnych i tylko w 20-30% z części organicznych.

 

Niewielka siła wzrostu, poziomy rozwój korzeni oraz maksymalna wysokość roślin w granicach 40-60 cm, to pożądane cechy gatunków nadających się na tego typu założenia. Doskonale sprawdzają się tu rośliny górskie, które przystosowane są do niesprzyjających warunków, nie tylko wynikających z ubogiego podłoża, ale także narażenia na silne wiatry, dużego nasłonecznienia, suszy oraz dużych wahań temperatury w ciągu doby. Podstawowym gatunkiem stosowanym na dachach ekstensywnych stał się rozchodnik. Urozmaicenia nadają inne sukulenty oraz mało wymagające zioła i trawy.

 

Ta strona wykorzystuje pliki cookies Więcej informacji przeczytasz tutaj

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close